dinsdag 27 november 2012

Haaruitval accepteren: the Cold Turkey way

Haaruitval accepteren... iedereen om je heen zegt het waarschijnlijk tegen je: Waar heb je nu zo een last van? Je ziet er toch prima uit? Trek je er niks van aan, ga gewoon verder...

Ja! Als dat zo makkelijk was, had ik dat wel gedaan. En ja ik realiseer me dat ik nu niet opeens quasimodo ben geworden; maar met haar zie ik er toch beter uit dan zonder haar.

Het accepteren van haaruitval blijft daarmee een lastig verhaal; je omgeving snapt vaak niet waar je mee zit, maar jij snapt niet wat er zo moeilijk aan is. Met name de eerste tekenen van haaruitval kunnen schrikken zijn; en veel paniek reacties teweeg brengen.

Zo was dat mij ook. Het was een vriend die tegen me zei dat mijn haar er toch wel dun uitzag, waarna ik de spiegels er bij pakte en inderdaad hetzelfde constateerde! Wat? Haaruitval! Hoe kan dat nu... Uiteraard is in de moderne tijd Google onze eerste bron van informatie; en al snel word duidelijk dat er honderden middelen zijn, misschie wel duizenden! Ok, super. Ik bestel gewoon een paar dingen en het komt allemaal goed! Maar...na enkele maanden kom je erachter dat veel van deze middelen misbruik maken van een gevoelige situatie en een puur commercieel belang vertegenwoordigen.. Dure producten die (vrijwel) niks doen, behalve jouw telkens weer een paar tientjes armer maken..

Dus ijverig blijf je geloven in dat ene middel dat het kan oplossen.. Dat ene middel dat jouw al je haren terug geeft. Maar dat blijft uit, het bestaat (nog) niet! De volgende stap? Hoe kan ik mijn haaruitval verbergen? Een haarwerk? Nee dat vinden de meeste mensen niks.. Een haartransplantatie? Dat is wel erg duur en ik weet niet of ik dat nu wel wil.. En dan hoor je van 'concealers'. Een magisch middel dat je haar voller maakt. Een paar minuten per dag, en je bent van de problemen af! En ja, dat is ook nog zo. Concealers hebben inderdaad een geweldig cosmetisch effect; maar het probleem blijft dat JIJ weet dat je haar dun is.. Dus je blijft je zorgen maken om regen, wind, fel licht etc... Je gaat je leven inrichten om jouw haaruitval te verbergen.

Het klinkt wellicht belachelijk als je het zo leest, maar helaas wel de waarheid voor degene die zich onzeker voelt door zijn haaruitval. Hoe kun je haaruitval dan accepteren? Hoe zorg je ervoor dat je je niet zo klote voelt? Helaas is hier geen simpel antwoord op; maar graag vertel ik jullie over een mogelijke aanpak die wellicht voor jouw werkt.

Cold Turkey!
Het is een term die komt van afkicken van drugs, en wellicht is het hier ook wel toepasbaar. Wat bedoel ik hiermee? Je gaat dus niet 'een beetje minder' om je haar geven, maar je stopt er helemaal mee! Sterker nog, je haalt je haar eraf. Tondeuse erbij, wellicht niet direct 1mm maar misschien 5/7mm. Geen concealers meer, geen minoxidil meer, geen gedoe meer...

Ja, tuurlijk is dit een heftige manier. Maar wellicht wel de meest effectieve.. Je moet met jezelf afspreken dat je dit volhoud voor minimaal een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 30 dagen). Je zult zien dat de omgeving veel minder erop reageert dan jij wellicht zou denken! Ja; jij kent jezelf al je hele leven en ziet je zelf altijd met haar.. Maar je omgeving heeft dat veel minder. Sommige zien het niet eens! Als man zijnde kun je prima door het leven met een kale bats... Probeer het eens uit, houd het die 30 dagen vol en kijk je hoe je je voelt! Is het niet veel fijner om door het leven te gaan zonder je steeds zorgen te maken?

En zoek je motivatie? Denk dan eens aan alle bekende 'sterren' die hun kop kaal hebben geschoren..Vind je het bij hun ook niet passen? Op een vreemde manier vinden we het bij onszelf altijd lelijk en kunnen we het niet accepteren, terwijl we het bij anderen stoer vinden! En soms zelfs vinden horen..

Mij heeft het geholpen, en ik hoop jullie ook!
Bruce Willis

Jason Statham

Vin Diesel


5 opmerkingen:

 1. Hey dzinee,

  Ik las vandaag dat je haartransplantatie niet doorging, was wel geschrokken hoor. Ik dacht dat je er op verheugde, maar inderdaad er zijn altijd wel tegens die blijven hangen in je achterhoofd, of niet?

  Ik vind je heel moedig en heel juist eerlijk gezegd. Ik hoop dat ik zelf zo sterk word als jij.

  Btw check Vin Diesel met haar, echt minder mooi hoor dat haar bij hem.

  Groetjes Kuit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kuit,

   bedankt voor je reactie.
   Ik ben benieuwd hoe het nu gaat lopen..Even afwachten:).

   Groetjes

   Verwijderen
 2. Zit al maanden te overwegen om het te millimeteren.... maar kan de moed er nog niet voor verzamelen, maar gelijk heb je als het op zorgen maken om "regen, wind, fel licht" aankomt.... pfff wat een dilemma, to shave it off or not....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Dwayne,

  ja het blijft altijd lastig! Ik ben nu alweer een tijdje verder en kan niet zeggen dat ik er helemaal aan gewend ben.. Maar op momenten kan ik ervan genieten hoe prettig het is!

  Je hoeft niet perse direct het heel kort te doen, je kunt ook eens een tussenweg proberen. Al blijf je je dan altijd afvragen hoe het echt kaal is...Misschien een keertje voor een vakantie plannen?

  In ieder geval succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ha Dzinee,

  Wat geweldig geschreven.
  Het is precies zoals ik me altijd vanwege mijn vroege kaalheid heb gevoeld. Ben al wat ouder dan de meesten die op de fora reageren (50+) maar dat heeft het verschil bij mij nooit gemaakt.
  Ik heb er nog steeds problemen mee terwijl ik mijn eerste HT's al begin jaren 80 heb ondergaan.
  Ook ik heb onlangs (in nov jl pas) besloten mijn haar te millimeteren, inderdaad op 1 mm of korter en definitief te stoppen met de concealers (Toppik en Nanogeen en daarnaast nog de shadow van Dermatch).

  Kon het toch nog steeds niet (al bijna 30 jaar) accepteren en ben onlangs daarom in Noordwijk geweest voor micro pigmentatie. Binnenkort, na mijn laatste behandeling, zal ik mijn positieve ervaringen daarvan in het betreffende forum delen.

  Heb veel begrip en respect voor je beslissing en weet van me zelf dat ik die 30 jaar geleden, bij mijn 1e HT afspraak, ook had.

  Groet,
  Pablo7542

  BeantwoordenVerwijderen