Haartransplantaties

Eeen haartransplantatie (HT) word veelal ingedeeld in twee categorieën, FUE en FUT.

FUE (Follicular Unit Extraction)

Bij een FUE wordt elk haartje apart uit het donorgebied gehaald en opnieuw geplaatst in het 'ontvangstgebied'. Het is in feite een doorontwikkelde techniek die gebaseerd is op FUT (zie hieronder). Bij het uitnemen van iedere follicle word een extreem kleine, cylinder vormig 'boortje' gebruikt, variërend tussen de 0.7 en 0.95mm. De grootte van deze boortjes is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Als ze te klein zijn is het vaak onmogelijk om het volledige haarzakje uit te nemen, waardoor deze beschadigd raken en onbruikbaar worden (verlies van donor haren!). Naarmate ze groter worden is het makkelijker om de follicle succesvol uit te nemen, maar word de kans op wondjes en daarmee littekens groter. Als de diameter nog groter word is het eigenlijk niet meer FUE te noemen, maar nijgt het meer naar een ouderwetse 'plug technique', die niet meer word gebruikt.

Voorbeeld van FUE behandeling

FUT

In tegenstelling tot FUE worden bij een FUT behandeling niet individuele haren uitgenomen maar een volledige strip, meestal van 1/2 cm breed en 6/8 cm lang. Vervolgens worden uit deze strip de haren gewonnen, die vervolgens worden getransplanteerd. FUT heeft het grote nadeel dat het een 'groot' litteken achterlaat. De laatste jaren zijn hier veel vorderingen ingemaakt, maar het blijft nog steeds een flinke snee. Hierdoor is FUT alleen geschikt voor mensen waarbij het uitval patroon duidelijk is, en de kans klein is dat er verdere ingrepen nodig zullen zijn. Het voordeel van FUT is dat er relatief meer haren kunnen worden getransplanteerd, maar de laatste jaren kiezen meer en meer mensen voor een FUE behandeling.

Klinieken in Nederland en België

Er zijn honderden klinieken in Nederland en België, waarvan een paar hele goede. Lees je goed in voordat je je laat behandelen, want helaas bestaan er ook nog een paar praktijken die verschrikkelijk werk afleveren en eigenlijk gesloten zouden moeten worden!

Zelf heb ik (zeer) goede ervaringen met Dr Feriduni (België). Een kliniek die zeer hoge kwaliteit levert, maar waar ook wel een prijskaartje aan verbonden is. Verder worden de klinieken Prohair en Dr Reys hoog aangeprezen. Ieder heeft weer zijn eigen skills; en ook een eigen prijskaartje

Behandeling in Turkije

Veel mensen kiezen voor een behandeling in Turkije, wegens de lage kosten en relatief goede behandeling. Persoonlijk ben ik geen fan van deze behandelingen, maar als iemand zich er prettig bij voelt mij hij of zij dat vooral doen! Houd er rekening mee dat een HT een flinke ingreep is, waarna je moet bijkomen en rusten. Je moet zon, alcohol, stress, inspanning en 'onhygiënische situaties' vermijden.

Genezing bevorderen

Na een Haartransplantatie is het belangrijk dat het getransplanteerde gebied goed geneest. De haarzakjes zijn nog erg kwetsbaar en er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Let dus op een goede behandeling na een haartransplantatie. Uit voorgaande blog komen er 3 stappen naar voren. Allereerst kies je voor een shampoo die mild is in gebruik en geen schadelijke ingrediënten bevat. Dit voorkomt onnodige irritatie en beschadiging van de gevoelige haarzakjes. Een tweede stap is het gebruik van een lotion om de haarzakjes te versterken en te stimuleren. Een derde mogelijkheid is het gebruik van LLLT om de wondgenezing te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat LLLT na een HT de wondgenezing kan versnellen en verbeteren.

Zorg er in het algemeen voor dat je met name de eerste 14 dagen extra voorzichtig bent met je hoofdhuid. Dus geen pet dragen, niet over je hoofdhuid wrijven etc. De huid is nog erg gevoelig en het kost tijd voor de haarzakjes om hier weer stevig in te groeien.7 opmerkingen:

 1. Waarom bent u geen fan van de behandeling in Turkije? U geeft zelf aan dat de kosten laag zijn en de kwaliteit goed. Er is kwaliteitsverschil, maar dat is er in eigen land ook. Belangrijke weegfactoren zijn: de arts, zijn ervaring, de kliniek en referenties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderaad; indien met zich goed voorbereid kan een transplantatie in Turkije zeker goed uitpakken. Als je een beperkt budget hebt krijg je in verhouding waarschijnlijk zelfs een betere behandeling.

   Ik vind wel dat mensen het echter niet te licht moeten oppakken en denken dat ze ff voor een behandeling naar het buitenland gaan en dan nog een paar daagjes vakantie hebben.

   Wegens de gemende ervaringen die ik heb gehoord ben ik voorzichtig met mijn advies voor Turkije. Ja; als je je goed voorbereid en weet dat de kliniek goede kwaliteit levert is het zeker een optie.

   Verwijderen
 2. Hoi,

  Ik las ergens anders op deze site dat jijzelf ook een haartransplantatie hebt ondergaan in 2012. Nu ruim twee jaar later...Hoe bevalt het resultaat tot nu toe?

  Ik ben momenteel 28 en heb inhammen van ongeveer 6 cm aan beide kanten, Gelukkig ben ik gezegend met dik, krullend/slag donker haar. Kan het nog redelijk camoufleren.Toch zit ik te denken aan een HT. Ik ben nieuwsgierig wat jouw ervaringen zijn. Kun je er iets over delen?

  Groeten,
  Bart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bart,

   nee ik heb zelf geen haartransplantatie gehad. Ik ben wel een aantal keer op consult geweest en heb veel kennis erover op gedaan. Heb ook veel gesproken met lotgenoten die wel een behandeling hebben ondergaan.

   Met FUE behaalt men fantastische resultaten. Zeker je dik haar hebt kun je hiermee mooie resultaten behalen. Echter is het belangrijk dat de haaruitval eerst is gestabiliseerd en niet erger wordt. Daarom moet je erg voorzichtig zijn om op jonge leeftijd een behandeling te ondergaan.

   Heel belangrijk is om je goed in te lezen over de technieken en vooral ook de klinieken. Er zijn een aantal heel goede klinieken, maar ook genoeg die slecht werk leveren. Kijk eens rond op het haarweb forum voor meer ervaringen en adviezen.

   Doe je momenteel al iets om je haaruitval te stabiliseren?

   Succes!

   Verwijderen
  2. Hi thnx voor je reactie.

   Momenteel doe ik niet zo veel. Ik ben pas in Azie geweest voor 5 maanden en daar werd mijn haar (onhandelbaar) dik. Geen haar pijn meer en mijn inhammen leken minder. Ik denk dat het komt door " biologisch" eten. vrienden van me hebben te kampen met kaal worden en sommige zeggen dat biologisch eten heel veel helpt. Ik zie zelf ook foto's van hen en zie dat hun haar stabiliseert.

   Ik weet dat er Saw Palmetto is en Finasteride. heb een tijdje fina gebruikt ( 5mg versnijden in 1,25 mg) en dat gaf hetzelfde resultaat als biologisch eten. Het probleem met fina is wel; dat ik zeker kinderen wil ( in een paar jaar). Ik weet dat vrouwen ZEKER niet aan de fina mogen als ze zwanger zijn of willen worden ivm ernstige misvormingen. Voor mannen is er naar mijn weten niet heel veel over bekend. Ik weet wel dat er kleine restjes finasteride gevonden zijn in mannelijke zaadcellen van mannen die het medicijn gebruiken.

   Ik heb nog dik haar... Kaal worden vind ik niet zo heel erg, als je 40 bent. 28 jaar is een ander verhaal. Gelukkig heb ik zoals ik eerder zei erg veel haar. Ik denk erover om binnen nu en een aantal jaar een HT te ondergaan. Kijken hoe het eruitziet na 4 jaar. Dan kan ik een redelijke inschatting maken denk ik. Dan misschien 1 HT en kaal zijn met een paar jaar uitstellen. Dat is eigenlijk mijn doel...

   Waarom heb je zelf geen HT ondergaan? Wat hield je tegen?

   GR,
   Bart

   Verwijderen
  3. Hallo Bart,

   wellicht dat voeding kan helpen bij haaruitval; en ik zou biologisch eten sowieso adviseren aan iedereen die in de mogelijkheid is, maar of het met haaruitval te maken heeft weet ik niet.

   Over het algemeen wordt gezegd dat mannen gewoon finasteride kunnen gebruiken wanneer de vrouw zwanger is (of wilt worden), omdat het hier om zo een kleine hoeveelheden gaat dat het eigenlijk niet meer detecteerbaar is. Van de andere kant zeg ik juist dat je hier extra voorzichtig moet zijn! Je weet het niet goed, en met zoiets moois en kwetsbaars als een zwangerschap wil je geen onnodige risico's lopen.

   Ik vond mijzelf destijds te jong en te wispelturig om een HT te ondergaan. Je moet eerst goed weten wat je wilt en een duidelijke richting hebben. Wellicht dat ik het nog eens overweeg als ik wat ouder ben. Het is belangrijk om te accepteren dat je haar nooit meer zo wordt als toen je 16 was:)

   Verwijderen
  4. Bedankt voor je openheid en eerlijkeid! Wordt zeer op prijsgesteld!
   Ik weet dat mijn haar niet zo wordt als toen ik 16 was. Maar dat geeft niet. Ik ben eigenlijk al blij als de inhammen een beetjeingevuld worden :)

   Nogmals bedankt en succes met deze site!

   Verwijderen