dinsdag 2 oktober 2012

Review: Hasci Maastricht

Kliniek Hair Schience Institute Maastricht (Hasci)
Prijs 1000 grafts voor 6000 euro, 1800 grafts voor 9400
Algemene beschrijving HASCI is waarschijnlijk de bekendste kliniek van Nederland. Er zijn al veel bekend Nederlanders naar toe gegaan, waaronder Wesley Sneijder en Gerard Joling. Dr. Gho is ook niet verlegen voor publiciteit en verschijnt regelmatig op TV en in nieuws-bladen. 

Er zijn meerdere klinieken op verschillende locaties, waaronder Maastricht, Amsterdam, Londen en Wenen. Binnenkort verschijnt er ook 1 buiten Europa. Deze review gaat specifiek over Maastricht, met de andere klinieken heb ik geen ervaring.

De vraag blijft hoe zeer deze publiciteit correleert met kwaliteit. Te vaak zien we dat naarmate dingen bekender worden er wordt ingeleverd bij de kwaliteit. Hasci heeft torenhoge verwachtingen; de prijs is hier dan ook naar maar de vraag blijft of ze deze kwaliteit 100% kunnen waarborgen.

Daarnaast beweert Hasci dat zij niet een transplantatie doen, maar aan 'vermeerdering'. Door de haarzakjes uit het donorgebied niet volledig uit te nemen maar 'halverwege door te snijden' zouden er in theorie zowel in het donorgebied als in het ontvangstgebied haren moeten groeien. Hasci beweer dat 80 tot 90% van de haren in het donorgebied opnieuw gaat groeien. Vrijwel ongelimiteerd donorgebied dus. Echter blijkt uit ervaringen van leden op dit forum dat dit NIET het geval is. 

Mijn eigen ervaring (consult) Ik ben op consult gegaan bij Hasci in Maastricht. Hoewel er momenteel werkzaamheden zijn rondom het gebouw (en je via een modderpad naar de ingang gaat) is het gebouw van binnen erg mooi en modern. Een vriendelijke receptioniste verwelkomt mij en bied mij een kop koffie aan. De eerste deel van het consult word gedaan door een verpleegkundige. Een vriendelijke vrouw; die met name basis-vragen stelt die bedoeld zijn om de tijd van de chirurg (2e deel) in te korten. Verder kwam er een korte presentatie over hasci en een heleboel voor en na foto's (die mij nooit zoveel zeggen omdat ze duidelijk kunstmatig zijn gemaakt). Wel interessant waren de macro foto's en doorsnede van sommige haren, al was het veel kant en klaar geoptimaliseerd materiaal.

Na deze 'intake' en introductie moest ik een half uur wachten, gevolgd door het tweede deel van het consult door de chirurg zelf, in dit geval Drs. Gho. Hoewel ik erg tevreden ben dat Drs. Gho zelf komt voor het consult maakte hij een erg gehaaste indruk. Hij leek geen tijd te hebben voor vragen en maakte de indruk alsof hij mij niet volledig serieus nam. Praten over alternatieve opties etc. was er niet bij. Hij kwam, zonder goed te kijken, vrij snel tot de conclusie dat ik over een jaar maar terug moest komen (ik neem aan wegens stabilisatie). Ik kan het waarderen dat hij niet direct een geldwolf is die iedereen binnensleept, dus dit soort opmerkingen kan ik wel respecteren. Echter voelde ik mij niet serieus genomen. Een beetje meer geduld en tijd van zijn kant zou wel mogen.
Kortom:Mijn 1e consult bij Hasci was informatief en redelijk prettig. Er kwam niet perse uit wat ik wilde horen maar waarschijnlijk wel wat de waarheid is. Ik vind het jammer dat er niet beter naar mijn huidige haarstatus is gekeken, en alleen van een afstandje te schatten hoeveel grafts ik nodig zou hebben eventueel (700). De verpleegkunde nam daadwerkelijk de tijd, alleen de arts (in dit geval Coen Gho) zelf wat minder, echter is het wel een beetje extra dat hij er persoonlijk bij is..
Drs. Gho & Gerard Joling


RESULTATEN
Uiteraard kan ik zelf geen resultaten geven, maar ik zou hier graag een samenvatting zetten die ik heb opgedaan op het forum.
Het lijkt de mening te zijn dat Hasci een torenhoge verwachting opgooit, maar dit niet geheel waarmaakt. Kwa prijs zijn ze waarschijnlijk de duurste van Nederland, maar voor een lager bedrag zijn er gelijkwaardige (of wellicht nog betere) klinieken. De HST techniek lijkt zeer interessant maar lijkt ook twijfelachtig. Verder claimt Hasci ook dat er veel doorgroei is van de getransplanteerde haren maar dit lijkt in de praktijk tegen te vallen. 

Hasci is absoluut een kwalitatief goed kliniek, echter moet je opletten met hun commerciële insteek en is niet alles wat je leest waar.

CIJFERS
1e consult: 3/5 Consult met hoofdchirurg word gewaardeerd, maar te weinig tijd en enigszins gehaast.
Prijs: 2/5. Hasci is duur! waarschijnlijk de duurste.
Kwaliteit behandeling:4/5 (gebaseerd op foto's en andere ervaringen, GEEN eigen ervaring). Hasci levert zeker mooi werk.

3 opmerkingen:

 1. HASCI is niet aan te raden! Lees eerst hasci-exposed.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap niet dat deze oplichterskliniek zolang door kan gaan met mensen kapot maken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je ervaring met deze kliniek? Of van waar komt jouw opmerking?

   Verwijderen