vrijdag 15 maart 2013

Haaruitval accepteren: verleg je focus!

Op deze blog heb ik al een aantal artikelen geschreven over het accepteren en omgaan met haaruitval.
Zie bijvoorbeeld:

Haaruitval accepteren: the Cold Turkey way


Niet perfect = ook OK!

Graag wil ik het hebben over een ander belangrijk van acceptatie: namelijk je focus verleggen!
Jarenlang heb ik gevochten tegen haaruitval. Er was één gedachte die vast stond: 'Ik ben te jong voor haaruitval'. En vervolgens ga je alles eraan doen om hier iets aan te doen.

Maar nu komt het belangrijke punt. Op het moment dat je ziet dat je last hebt van haaruitval schrik je vaak zo erg dat je terug wilt naar perfect haar; iets dat meestal niet eens realistisch is. Elke dag kijk je naar je haar; en je ziet dat het niet meer 100% dekkend is en dat je niet meer het haar hebt van toen je 16 was!

Maar, dat is helemaal niet erg! Probeer je focus verleggen van een perfecte haarstatus, naar een acceptabele haarstatus. Ik zeg hier dus niet dat je moet accepteren dat je 'kaal' wordt, maar wel dat je je doelen moet veranderen. 

Bovenstaand verhaal klinkt misschien vanzelfsprekend; maar ik heb er zelf jaren over gedaan om dit uit te vinden! Haaruitval kan verschrikkelijk zijn, en schaad bij velen het zelfvertrouwen.. Maar op het moment dat je accepteert dat 'niet perfect ook OK is', kom je veel verder!

In plaats van dat ik nu in de spiegel kijk en denk 'Shit! Zo was mijn haar vroeger niet' en mij focus op wat mis is kijk ik juist naar wat goed is! De eerste keer dat ik mijn haaruitval zag schrok ik en zag mijn toekomstbeeld direct met een glanzende knikker. Maar als ik nu kijk denk ik telkens 'Hey, mn haar zit best ok!'. Ik ben trots op wat ik allemaal met mijn steeds dunner wordende haar kan bereiken, dankzij handige manieren van knippen/kammen en verzorgen. 

Uiteraard kun je door blijven zetten om je haaruitval terug te draaien, maar zodra je accepteert dat het niet perfect moet, voel je je een stuk beter!

1 opmerking:

  1. Een prima blog en ik kan het alleen maar eens zijn. Het hebben van realistische verwachtingen is cruciaal om tevreden te zijn met jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen