donderdag 14 augustus 2014

Open over haaruitval: AnthonieH

In deze serie 'Open over haaruitval' probeer ik iedere maand een kort interview te doen met 'bekende mensen' die last hebben van haaruitval en zich hier openlijk voor inzetten. Deze maand de primeur: Een interview met AnthonieH. AnthonieH is een van de meest actieve leden op het Haarweb forum. Met bijna 9000 reacties heeft hij al honderden mensen geholpen met hun problemen rondom haaruitval. Altijd bereid om iemand te helpen is deze AntonieH de eerste in deze reeks.

Open over haaruitval: AnthonieH


Wanneer ontdekte jij voor het eerst dat je last van haaruitval?
Ik maakte me voor het eerst zorgen om mijn haaruitval rond mijn 18e. Mijn haar was futloos en dun. Ik zat maar continu aan mijn haar te voelen en ik wastte mijn haar amper nog. Daardoor werd het nog vetter en futlozer. Toen kwam de zomer en ging ik vlak daarna studeren. Een kort zomerkapsel, toch weer goed wassen en veel studiestress deden me mijn probleem vergeten.


6 jaar later had ik weer een 'episode'. Ik was na mijn studie in militaire dienst gegaan (dienstplicht bestond toen nog). Tijdens die tijd begon ik me weer zorgen te maken. De inhammen, de dunnere kruin, het futloze haar, het vreselijke korte kapsel. Deze keer kwam ik er overheen door mijn haar te laten groeien en een permanentje te nemen ... en daarna kwam mijn eerste echte baan en had ik andere zorgen.

Uiteindelijk werd ik 32 en kwam ik op een kamer te zitten op het werk met een man die tegen zijn pensioen aan liep. Hij liet wat vervelende vlekjes op zijn (vrijwel kale) hoofd verwijderen. Schade door de zon. Hij waarschuwde me dat ik ook moest oppassen met mijn dunne haar. Dat was de druppel. Iets eerder was ik al eens geschrokken van een foto van mijn achterhoofd. Een flitsfoto toen ik ergens een antieke tempel bezocht ... schokkend. En deze keer was er geen afleiding, ik voelde dat ik geen keus had en bond frontaal de strijd met het kaler worden aan.


Weet je nog hoe je je voelde daarna?
Alle keren dat ik me zorgen begon te maken kwam ik in een neerwaartse spiraal. Ik ging er steeds meer aandacht aan geven aan het probleem en het probleem werd groter en groter in mijn hoofd.

Heb je iemand hierover verteld, of heb je het met iemand besproken?
Ik heb mijn angst om kaal te worden in al die jaren met niemand besproken. Als het gesprek al op het onderwerp kwam, dan deed ik er gemaakt luchtig over.

Heb je actie ondernomen tegen haaruitval?
Zoals gezegd, toen het me echt heel hoog zat ben ik vol in de strijd gegaan. Mijn eerste stap was minoxidil en een hele berg supplementen. Dat hielp echt enorm in mijn geval. De kalende kruin werd voor het oog weer vol. Na twee jaar wilde ik eigenlijk wel meer, de inhammen vielen toch wel erg op, vond ik. Ik ging me informeren over haartransplantaties. Ik wist meteen al dat ik geen litteken van oor tot oor wilde. Bij allebei mijn grootvaders (die echt niet ernstig kaal waren, een opa eigenlijk totaal niet) kon ik de hoofdhuid op het achterhoofd zien. Met wit haar dat toch iets dunt is dat een gegeven. Als dat mijn voorland was, dan wilde ik dus geen litteken. Maar de kliniek waar ik destijds op consult ging (en die FUE aan leek te bieden) stuurde me erg agressief richting een FUT. Ik had mijn bekomst en ontdekte in plaats daarvan Haarweb ... en finasteride. Daar was ik 2 jaar heel tevreden mee, nog meer verdichting, maar nog steeds inhammen. En die heb ik uiteindelijk met 2 FUE-ingrepen een heel eind verondiept.

Ben je nog steeds tevreden met die haartransplantatie?
Achteraf had ik misschien beter alles in 1 keer goed dicht kunnen planten en de haarlijn minder conservatief kunnen kiezen. Maar toch denk ik dat dat ik toen een goede keuze gemaakt heb. Voor hetzelfde geld was mijn kaalheid immers sneller doorgegaan en zou ik de grafts (haren) beter aan verdichting naar achteren hebben kunnen besteden.

Welke producten heb je gebruikt tegen haaruitval, en welke gebruik je momenteel. Waarom?
Ik heb nu een haarsituatie waar ik heel tevreden mee ben. Ik gebruik nog steeds minoxidil en finasteride om het zo te houden!

Als je nu terugkijkt op een aantal jaar geleden, hoe denk je dan nu over je haar?
Mijn situatie is nu beter dan ie 15 jaar geleden was. Naar mijn gevoel en voor zover ik dat op foto's kan vergelijken (dat is lastig). Ik maak me niet meer zo druk om mijn haar, omdat ik het gevoel heb dat ik heb gedaan wat mogelijk was om mijn haar te behouden en te verbeteren.

Wat zou je iedereen adviseren die erachter komt dat hij of zij last heeft van haaruitval?
Tja, wat zou ik adviseren. Ik denk dat het eerste advies toch moet zijn om niet te stressen, de situatie te relativeren en om te proberen te accepteren dat je kaal wordt. Zorg ondertussen voor een gezonde hoofdhuid, laat een goede kapper een net kapsel knippen, ga sporten en zorg dat je wat zon krijgt.

Heb je tips voor lotgenoten om beter om te gaan met haaruitval?
Tips om beter om te gaan met haaruitval heb ik niet uit mijn praktijk. Mijn manier om er mee om te gaan was door het uit alle macht te bestrijden


----------------------------------------------------------------------------

Dit was het eerste interview uit de reeks 'Open over haaruitval'. De komende maanden zullen wij meer interviews en gesprekken aangaan met bekende en minder bekende mensen die iets te maken hebben met haaruitval.

Lijkt jou het leuk om hier iets te vertellen? Laat dan hieronder een berichtje achter!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben me ook aan het oriënteren en dus zou het me helpen indien je zou laten weten bij welk Fue instituut je bent geholpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben beide keren geholpen bij Prohair Clinic in Wilrijk. De eerste keer met een standaard FUE van 1400 grafts, de tweede keer met een verdichting van 900 grafts. Die tweede keer hoefde ik niet volledig gemillimeterd te worden.

    Een uitgebreid verhaal van mijn ervaringen kun je ook vinden in mijn blog op HaarWeb:

    http://www.haarweb.nl/forum/blog.php?u=4935

    BeantwoordenVerwijderen