zaterdag 4 januari 2014

SLS: Sodium Lauryl Sulfate - Wat is het nu?

Sodium Lauryl Sulfate

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) is iets wat de laatste jaren steeds vaker negatief in het nieuws komt. Een ingredient dat in 95% van alle shampoo's zit, maar wat is het nu eigenlijk?

De naam SLS is nogal verwarrend. Zo bestaat er SLS, SLES, SMS, SLSA, ALES en nog meer variaties hierop. In bijna alle gevallen wordt het gebruikt om de shampoo goed te laten schuimen; iets wat bij belangrijk vinden bij een shampoo. Je vind het terug in allerhande producten; ook in zeep en tandpasta; maar ook in schoonmaakproducten.

Om een overzicht te maken van een aantal variaties vind je hieronder een lijstje met veelvoorkomende sulfaten, geordend van goed (niet schadelijk) naar slecht (wel irriterend).

1. Sodium Coco Sulfate - erg mild
2. TEA Laureth Sulfate - mild
3. TEA Lauryl Sulfate - mild
4. Sodium Myreth Sulfate - matig mild
5. Sodium Laureth Sulfate (SLES) - matig mild tot hard
6. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - irriterend
7. Ammonium Laureth Sulfate (ALES) - erg irriterend
8. Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) - erg irriterend

De producten op 5 en 6 komen erg vaak voor; opletten dus!
------------

Wat is er mis mee?

Zoals hierboven gezegd wordt SLS gebruikt om het product goed te laten schuimen; maar bezit het ook veel 'reinigende eigenschappen'. Deze laatste kunnen echter voor veel irritatie en schade zorgen! Het is irriterend en heeft een uitdrogend effect. In principe zou je SLS kunnen gebruiken om zwaar vervuilde voorwerpen te kunnen poetsen.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over het product adviseer ik je om eens te googlen.
Ken ook eens op de wikipedia pagina:


SLES is an irritant like many other detergents, with the irritation increasing with concentration. It has also been shown that SLES causes eye or skin irritation in experiments done on animals and humans. The related surfactant SLS is a known irritant, and research suggests that SLES can also cause irritation after extended exposure in some people.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten